Bästa klättringen Gran Canaria

Bästa klätterupplevelsen på Gran Canaria

På Gran Canaria finns många fina klätterklippor. Här kan du hitta allt från långa traddturer och hårda boulders till superfina sportleder. Väderförhållandena är optimala för klättring under vinterhalvåret, ca 20-25 grader, sällan regn och klippor i skuggan. Nedan nämns några av de bästa klipporna på Gran Canaria.

Candelilla  (Sport, 15-35 m)

Candelilla kan nog räknas som en av de bästa klipporna på ön. Klippan erbjuder vertikal till överghängande klättring som är mycket varierad med fina formationer och bra kvalitet. Här finns leder från 5 till 8b+, och det bultas nya leder titt som tätt. Klippan är i skugga nästan hela dagen och det kan i bland bli så pass kyligt att dunjackan åker på, men ack vilket skönt stick. Ett måste vid klättring här är att kika in på Bar Candelilla, köp en legendarisk tortillamacka med ost eller ladda med en stark cafe solo.

Tamadaba (Sport, 8-30m)

Tamadaba är ett naturskyddsområde på ca 1500 möh. spektakulär klättring på fast klippa med finaste utsikten. Camping finns på toppen. Här gäller det hålla tungan rätt i mun om man ska hitta klipporna utifrån guidboken. Ta med en kompass, klätterguide eller hitta en lokal klättrare som kan ge lite hjälp. Alla väggar är belägna nedanför själva parkering/camping, vilket innebär, för att ta sig till klipporna måste man kryssa ner mellan pinjeträd, massa halkigt barr och sten. Kommer man fel finns risken att man får åka barrrushkana utför något stup. Hur som helst när man väl har hittat en klippa är belöningen stor; solid sten, roliga formationer och högklassiga leder i graderna 5-8. För att campa här krävs ett tillstånd, detta är gratis men hämtas i Las Palmas. På helger kan det vara rätt fullt, många stadsbor med barn och 100-tals hundar som njuter av barrskogen. Därför är det bra att söka campingtillstånd i god tid om man har tänkt sig campa på en helg.

Ayacata (Multipitch Aid, Tradditionell och Sport)

Lederna är mellan 15 och 350 m långa och gradering från 4 till 7+ fin klättring med bultade ankare på många av lederna. Här finns också en superb sva nybörjar/barn klippa i grad 4-6, som är välbultat och lätt att gå upp till toppen för att sätta topprep. Runt om och i Ayacata finns det flera spektakulära stenpelare som går att klättra på, den mest kända är Roque Nublo som är en 70 m hög basalt monolit. För att ta sig upp på toppen är den lättaste leden via aleman (6c, 3 repor).  På vilken man har att välja på en otrolig mängd bultar och pitonger att säkra sig i på vägen upp. En annan intressant liten klippa i hög kvalitet är Narissen, men den är bara känd bland lokala klättare och är svår att hitta utan guidning.

Ayaguares (Sport, 6a-8a, vertikalt 35-30 m)

Efter en spännande promenad vid sidan av en vattendamm på sisådär 20-30 min, kommer man till paradiset för stämmklättring. Dock ligger solen på rätt bra fram till kl 15, och det kan bli riktigt varmt, men det finns väggar i skuggan om man trivs i graderna 6c och uppåt. På avstånd ser klippan väldigt slät ut, men låt dig inte luras, den bjuder på många intressanta hörn, sprickor och små lister. Här är det bra fotarbete och atletisk teknik som gäller. En viss 7c kan nog kräva en tidigare karriär inom balett eller gymnastik för att ta sig igenom cruxen.

Mogan (Bouldering)

Strax efter byn Mogan på sydvästra sidan, kommer man till en oftast uttorkad canyon, här finns ett 1000-tal problem i alla grader och lutningar, det är bara att knata upp eller ner i dalen. Finns bl a  en spännande låg “grotta” med några intressanta takproblem. Ryktet säger att det har utvecklats ett nytt område i närheten som ska vara ännu större. Är någon intresserad så hör av er så kanske jag har mer info.

La Sorrueda (Sport)

La Sorrueda är en jättefin dalgång där man högre upp i dalen kan hitta naturliga pooler för bad. Här finns många lättare och medelsvåra klätterleder. Det går bra att campa här, antingen vid parkeringen eller hänga upp en hängmattan mellan två motsatta klätterleder. Var inte rädd för han som huserar i grottan, han är väldigt snäll och bjuder ibland på fruktkaka. Om man tar sig en bra bit upp i dalen kommer man till ett hippie kollektiv, där finns även en lite klippa men några hårdare leder och ett flertal fina boulders.

Fataga (Sport)

I Fataga finns leder i alla nivåer och lutningar. Här kan alla ovasett nivå hitta fin klättring. För den starke finns många hårda (7c-8a+) och bouldriga leder som startar i ett tak. Något lös sten på vissa leder men oftast helt ok kvalitet. Fataga och ovannämnda Sorrueda är de närmaste klipporna om man kommer från söder, ca 40 min med bil på slingriga bergsvägar.